SANATA DAİR UMUTLAR DAHA BİTMEMİŞ
Hepimiz biliyoruz 16 yıllık, AKP iktidarında sanata ve sanatçıya verine değeri!?
Ucubeden başlamak üzere, yasaklanan ve toplatılan, yakılan, yıkılan kitaplar, heykeller, oynatılmayan tiyatrolar, hapse atılan gazeteciler, yazar-çizerler, sahne bulamayan sinemacılar, şairler, ressamlar ve edebiyatçılar ile diğer sanatçılar…
İktidarın sanata, kültüre ve sanatçıya bakış açısı maalesef negatif, hatta flu bile denilemez nitelikte…Karanlık..!
Her ne kadar, sanata dair bu ülkede, her gün aşındırmalar artsa da; fırtınalar dinmese, yine sanatın üzerindeki değerli mineralleri, yağmurlar sürüklese de, gördüm ki; altta kalan toprak, sağlam, kaliteli ve özelliğini kaybetmemiş, halen daha verimli durumda…
Ne güzel ülkem, sanat ve sanatçı adına…
Pazar günü “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunu” Kadıköy KarART ‘ta, yaşamın her alanında kadınların karşılaştıkları muamelelere, duyarsız kalmayarak, “Kadınlar Yaşasın Diye” düzenlediği ve 20 kadın sanaçsının katılımı ile, kadın cinayetlerine, tacizlere, yok saymalara tepki olarak bir araya gelip, 13-15 Ocak’ta ortaya koydukları, birlik ve beraberlik ruhu, hem “Kadınlar” adına hemde “Sanat” adına önemliydi…
20 kadın sanatçı, kadınlar adına birlik ve dayanışma ruhu içinde olurken, kendilerini tanıma fırsatı bulduğum için ayrıca, dayanışma ruhunu ortaya koyan davranışları, dünya görüşleri, pozitif bakışları, kimlikleri ve kendi ayakları üzerinde duran, sanatçı ruhları karşısında;
Sanata ve sanatçıya bakış açısının, toplumda zedelenmeye başladığı bir dönemde, yine kadınlar adına, ortaya çıkan tablo güzeldi. İktidar bu topraklardan sanat ve sanatçıyı silip süpürmek istemesine rağmen;
Zeminin, kalan toprağın ne kadar güçlü, verimli ve sağlam olduğuna sergide şahit olmak, hem şahsım, hemde halkım adına bir kez daha beni umutlandırdı…
Sanatçılar bu arada; topluluk olarak küçüldüklerini, her sanatçı grubunun, ancak kendi kendine yetebildiğini, eskiye oranla azaldıklarını ve genel anlamda ülke sorunları ile kendi sorunlarının aynı olduğunu dile getirerek, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda yaşananların kendi sanatlarına da yansıdıklarını söylemelerine rağmen, gene de dünyaya pozitif bakıyorlar…
“Kadınlar yaşasın diye” kadınlara destek için yapılan serginin mimarları, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” ve serginin hazırlanmasına emeği geçen Platformdan, Ulviye Mumcuoğlu ve serginin oluşturulması ve sanatçıların bir araya gelmesine vesile olan Ressam Beyza Boynudelik.
Sanatçılar; Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Ülkenin Candamarı”
Onların dayanışması, birlikteliği, dünyaya bakış açıları, yaptıkları ve uğraştıkları sanat dalı itibarı ile maalesef bu ülkede zorluklarla dolu. Yine bu ülkede gazeteci, ressam, şair, heykeltıraş, yazar…vb. gibi meslekler ikinci planda hatta yok sayılıyor, olmasının yanında; bugün burada mesleklerini icra eden sanatçılar, Avrupa ve Amerika’da bu işleri yapmış olsalar idi, bu gün daha farklı ve saygın konumda olacaklardı. Onlarında şanssızlığı bu.!
Son olarak özellikle şunu belirtmek istiyorum. Sanatçılar için ülkemizde genel algı, ulaşılmaz, uçuk, ayakları yere basmayan, soğuk….vb.gibi donelerle anlatılır. Bence bu algı da, yanlış ve haksız. Aksine sıcak, cana yakın, samimi, içten, ayakları yere basan, güçlü kadınlar…
Başta, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna ve platform düzenleyicilerine, ayrıca sergiye katılan, sanatçıları organize eden Ressam Beyza Boynudelik’in samimiyeti, yardımseverliği ve sanat adına verdiği bilgiler için teşekkür ederim.
Ayrıca, röportaj yapma ve tanışma imkanı bulduğum sanatçılar, Ayşecan Kurtay, Arzu Arbak, Zuhal Aktan, Saliha Yılmaz’a ve nezdinde tüm sanatçı kadınlara, samimiyetleri için yine teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim.
Sanata dair umutlar bitmemiş;
Ayakları yere basan ve güçlü sanatçı kadınlar oldukça;
Ne kadar, yağmur yağsa, fırtılar kopsa da, toprağın zemini sağlam…
Sanat ve sanatçı;
Bu topraklarda, ötelenmeye ve aşındırmalara rağmen;
Mutlaka alttan filizlenip, yukarıya çıkacak bir damar bulacaktır.
Kadın erkek eşitliği ve sanatçıya bakış açısının değişmesi dileğiyle;
Yeni sergilerde görüşmek üzere.
Sanatla kalın;
Hoşçakalın…
Can you be more specific about the content of your enticle? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.