SOSYALİZM ve KAPİTALİZM FARKI

5
381
kapitalizm-sosyalizm
Kapitalizm-Sosyalizm

SOSYALİZM ve KAPİTALİZM FARKI

Sosyalizm;

Sosyalizm “ortak mülkiyet” anlamına yani dünyadaki kaynakların ortakça tüm dünya insanları tarafından paylaşılacağı anlamına gelir.

Kapitalizm;

Kapitalizm kelimesi şu an yaşadığımız sosyal sistemi ifade etmek için kullanılır. Kapitalizm şu an dünyanın bütün ülkelerinde geçerli olan sistemdir. Bu sistemde, ürünleri üretme ve dağıtma yolu ufak bir azınlığa aittir. Bu gruba kapitalist sınıf denir. İnsanların büyük çoğunluğu ise geçinebilmek için “emeklerini” satar ve bunun karşılığında belli bir ücret alır. Bunlara da işçi sınıfı denir.

Pratikte, ortak mülkiyet küresel kaynakların nasıl kullanılacağına karar verilmesinde herkesin katılım hakkına sahip olması, kimsenin kendi özel eşyaları dışında bir başka şeye sahip olamamasıdır.

Sosyalizm ve Kapitalizm

Liberalizmin ekonomik kısmı ve kapitalizm kol kola giden iki kavramdır.

Gelelim farklarına.

Hizmet ve Ürünler anlamında;

Kapitalizmde hizmet ve ürünler, değişim ve ticaret için üretilir.

Sosyalizmde ise hizmet ve ürünler, kullanım için üretilir.

Üretim Araçları anlamında;

Kapitalizmde üretim araçları genellikle özel sektörün elindedir.

Sosyalizmde ise üretim araçları halkındır, devlet işletir.

İktisadi Hayat anlamında;

İktisadi hayatta toplumun sahip olduğu kaynakları kullanmasını temsil eder. Tarım, sanayi, ticaret, hizmetler, ulaştırma gibi hizmetlerin düzenlenmesi ve işletilmesidir.

Kapitalizmde iktisadi hayat arz-talep ilkesine göre düzenlenir.

Sosyalizmde ise halkın ihtiyaçlarına göre planlanarak düzenlenir.

Çalışma Hayatı anlamında;

Kapitalizmde motivasyon kârların yükseltme ilkesiyle çalışır.

Sosyalizmde ise genel refahı yükseltmek amaçtır.

Devletin Rolü anlamında;

Kapitalizmde, devletin mevcut işleyişe karışmaması gerektiği savunulur. Yani piyasa kendini düzenler.

Sosyalizmde ise, devlet insan ihtiyaçlarını planlama ve üretmekten sorumludur.

Sosyal Kapitalizm nedir?

Ekonomik denge devlet tarafından planlanmaz. Kapitalizm vardır ancak rekabet ve toplumsal ihtiyaç fikirlerini birleştirme çabası vardır.

Almanya başta olmak üzere kısmen Avusturya, İsveç, Fransa’da görülen bu sistemin amacı; toplumun isteğini kapitalist ekonomiyle bağdaştırmaktır. Kısacası işbirliğidir. Sendikaların şirket yöneticileriyle pazarlık yaparak işçilere güvence ve haklar sağlaması bir örnektir.

Kolektif Kapitalizm nedir?

Japonya, Güney Kore, Tayvan, Singapur gibi devletlerin uyguladığı ve son zamanlarda Çin’in de etkilendiği model olan kolektif kapitalizmin amacı adından da anlaşılacağı üzere ortaklaşa harekettir. Örneğin; işçiler, çalıştığı firmanın hisselerine sahip olurlar. Bu sayede şirketin değer kazanmasıyla, ellerindeki kağıtlarda değerlenir. İşçiler bu nedenlerle şirketleri kendi firması olarak görür ve şirket için değil, kendileri için çalışıyor olurlar. Bu sayede çalışmalarında üst düzeyde performans gösterirler.

Sosyalizmin türleri ise ikiye ayrılır. Devlet sosyalizmi ve piyasa sosyalizmi.

Sosyalist Devlet anlamında;

Stalinizm olarak bilinen bu sistemde bütün ekonomik kaynaklar devletin (aynı zamanda komünist partinin) kontrolü altındadır. Devlet bütün her şeyi planlar. SSCB dönemindeki sistem buydu.

Sosyalist Piyasa

Yugoslavya’da 1949’da ortaya çıkan bu sistem, sonrasında Macaristan’da uygulandı. Sosyalist piyasa, merkezi planlamanın hantal, bürokratik ve zorbalığına değil; piyasa ortamı ve tüketiciyi düşünür.

Kısacası iki ülke, Sovyet rejiminin planlamalarına göre değil, kendi piyasalarının çıkarlarına göre hareket etmiştir. Merkezi planlama kadar başarısız olduktan sonra bitmiştir.

*Kapitalizm, kâr hırsıyla sorunlar yaratır, sonra, sanki yaratan kendisi değilmiş gibi, sorunları çözmek için ortaya çıkar. Sorunların çözümünü de kâr aracına dönüştürür..

*Sosyalizm, sorunun ortaya çıkmasını önler!

*Kapitalizm, önce suyu kirletir. Sonra, su sorunu için zirve düzenler… bu arada sudan kâr etmeyi ihmal etmez

Neticede; Her ikiside insanların yarattığı sistem sistemler bütünü olup, sosyolojik olarak insanları bir yere/yerlere kanalize etmek, yönlendirmek/bağlamak temelinde ortaya atılmış görüşler ve felsefedir. Sonucunda insanlar bu sistem ile uyutulur, kullanılır ve köle duruma getirilir. Tek farkları isimleri ve jargonları dır. İki sistemde insanları hedef alır. Yani sömürü düzenidir.

canemregündem.com

TEILEN
Önceki İçerikLİBERALİZM NEDİR?
Sonraki İçerikKAPİTALİZM İLE MARKSİZM ARASINDAKİ FARK
Bağımsız, özgür, hiç bir kişi yada kurum ile nakdi, ayni yardım ilişkisi içinde olmayan, sadece özgür gazetecilik ve habercilik yapan, çevreye, doğaya ve canlı haklarına saygılı, gazetecilik anlayışı ile gündeme ışık tutmak için yola çıktım. Amacım sadece gazetecilik...

5 YORUMLAR

  1. It is perfect time tto makoe a few planjs ffor the long rrun and it’s
    tikme to bee happy. I have leearn this puut upp andd
    iif I may just I desire too recommend you some interesting tjings or suggestions.

    Perjaps you can write subsequent articles regbarding this article.
    I wish too read more issues approximaately it!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here